четвртак, 5. април 2012.

Uzroci Nastanka i Dijagnoza Alopecia Areata

Uzroci Nastanka i Dijagnoza Alopecia Areata

Patološki proces gubljenja dlake se naziva effluvium ili defluvium, a stanje koje nastaje tim procesom se zove alopecia ili ćelavost. Alopecie su grubo podeljene na ožiljne i neožiljne. Ožiljne alopecie nastaju zbog oštećenja folikula dlake nekim patološkim procesom, u toku raznih bolesti i karakterišu je upala, atrofija i ožiljavanje folikula. Kod neožiljnih alopecia nema ovakvih upala folikula dlake. Kod njih je produžen telogenski stadijum tj. period ispadanja dlake. Neožiljne alopecije se dele na: kongenitalne (urođene), Difuzne, Traumatske, Androgenske i Alopecie areate. Zadnje dve su najčešće i samim tim najinteresantnije.

Alopecia Areata je gubitak kose na pečate. Najčešće je uslovljen nekim stresom. Folikuli dlake su očuvani, nema promena na koži, samo nedostaje dlaka. Pacijenta treba umiriti i reći da će kosa sigurno porasti ali istovremeno rešavati psihički problem koji ima. Nova dlaka koja počinje da raste iz tog alopecičnog areala je najčešće bela- bez pigmenta a kasnije dobija pigment. Uobičajeni dnevni gubitak je od 60 do 100 dlaka. U različitim patološkim stanjima (citostatici, jonizujuće zračenje, rigorozne dijete,o peracije, sistemske bolesti, hipotireoza) i u nekim fiziološkim stanjima (kod novorođenčadi, žene posle porođaja) broj ispalih dlaka se povećava i ako premaši 25% od ukupnog broja dalaka, tada se klinički manifestuje alopecia. U svim ovim slučajevima dolazi do difuznog ispadanja dlaka tj. podjednako na svim delovima kosmatog dela glave.

Alopecia Areata uzroci su još uvek nepoznati, a nisu nađene patološke promene na tkivu poglavine. Ostrvca su potpuno glatka, ili pak može da se zadrži nekoliko dlaka. Teški oblici se lece injekcijom triamcinolon acetonid rastvora i to direktno ubrizgavajući rastvor u ostrvca zahvaćena promenom ili se pak primenjuje terapija kortikosteroidima.

Alopecia Areata dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, trihograma i histološkog nalaza.
Etiopatogeneza alopecije areate je složena, pa su i mišljenja o značenju različitih etioloških faktora različita. Dok neki autori kao uzrok navode hronične zapaljenske nadražaje, najčešće u predelu zuba, nosa, nazofarinksa ili paranazalnih sinusa, drugi uzrokom smatraju endokrine uticaje. Neki autori kao uzrok navode jake psihičke stresove. U 10-20% slučajeva postoji pozitivna familijarna anamneza. Netačna su nagađanja da je ćelavost posledica dugogodišnjeg nošenja duge kose ili nošenja kapa i šešira.

Tretmani kod gubitka kose postoje da bi stimulisali novi rast dlake i zaustavili proces opadanja.
Lekovi i tretmani koji su odobreni kao su:

1. Minoxidil, odobren za androgenu i areatnu alopecija u lokalnoj primeni. Nekada je potrebno i 12 nedelja da dođe do ponovnog rasta kose.

2. Finasterid ( Propecia), koristi se kod muškog tipa androgene alopecije uzima se u pilulama. Nije odobren za upotrebu kod žena.

3. Kortikosteroidi Injekcije u poglavinu mogu tretirati alopeciju areatu. Ponavlja se mesečno.

4. Anthralin ( Dritho-scalp) Kao krem ili mast, daje se u lečenju psorijaze poglavine, ali i areatne alopecije.

5. Hiruski zahvati
6. Prirodni stimulatori i lekovi ( Marbo Kosa )

Što se tiče preparata treba koristiti samo dermatološki ispitane preparate. Jedan od takvih, a potpuno na prirodnoj bazi je i Marbo Kosa. Dermatološki ispitan najuspešniji prirodni preparat za tretiranje alopecie areate. Nema neželjenih posledica čak i nakon višemesečne kontinualne primene. Brzo se apsorbuje i ne ostavlja masan talog. Marbo Aktivator sačinjen je od: Rosmarinus officinalis, Utrica dioica, Hedera helix, Salvia officialis, Juglans regia, Actum loppa, Allium sativum, Betula alba, Matricaria chamomilla, Salix alba... Aktivni sastojci koprive bogati vitaminima i mineralnim solima potiču lokalnu cirkulaciju i obnovu korena dlake. Može se koristiti kod jačih oblika seboreičnog dermatitisa i perutanja.


Нема коментара:

Постави коментар