уторак, 8. новембар 2011.

Alopecia areata

Alopecia areata

Alopecia areata se karakteriše naglom pojavom jednog ili više kružnih, jasno ograničenih areala bez dlake, različitog promera, lokalizvanog najčešće na kapilicijumu, a ređe na nekom drugom predelu tela (obrve, brada, brkovi, ruke ili noge).Na ivicama obolelog mesta kosa se lako izvlači.



Etiologija

Etiologija alopecia areata je nepoznata. Iako su mnogi slučajevi nastali posle jakog emocionalnog stresa, do sada nije egzaktno dokazana patogeneza stresom uslovljenih alopecija areata. Do pre desetak godina svi slučajevi alopecia areata ispitivani su u vezi sa fokusom (dentalni fokusi, hronični tonzilitisi i sinuzitis). U najnovije vreme fokusima gotovo da se i ne pridaje značaj. Alopecia areata može se registrovati u više članova jedne porodice (naravno, ne istovremeno). O ulozi genetske dispozicije u pojavi alopecie areate postoje različiti stavovi: neki autori našli su pozitivnu porodičnu anamnezu u čak 27% svih pacijenata sa alopecijom areatom, a neki familijarnu disponiranost negiraju.

Kada je u pitanju savremeni koncept etio-patogeneze alopecie areate, smatra se da je bitan autoimuni mehanizam na komponente folikula dlake. U prilog razmatranja alopecie areate kao autoimunog događaja govori više činjenica. Histo-patološkim nalazom potvrđuje se postojanje limfocitiranog infiltrata oko bulbusa dlake na alopetičnim arealima. Metodom direktne imunofluorescentne tehnike (DIF) nalaze se u većini slučajeva depoziti C3-komponente u folikulima dlaka. Alopecia areata može, izuzetno, biti udružena sa poremećajem funkcije timusa, autoimunim tireoiditisom Hashimoto ili vitiligom. Nalaz anti -HF-antitela protiv folikula dlake kod osoba sa alopeciom areatom u visokom titru u serumu i nalaz sniženih vrednosti CD 44 glikoproteina ćelijske membrane znojnih žlezda na alopetičnim arealima, za koje se pretpostavlja da učestvuju u regulaciji imunološkog odgovora na celularnom nivou činjenice su koje idu u prilog autoimunoj teoriji.

Najnovijim istraživanjima medotom monoklonskih antitela dokazano je postojanje smanjene ekspresivnosti citokeratina 16 (CK-16) u folikulima dlaka na alopetičnim arealima kod alopecie areate. Kako je citokeratin, koji se u normanlnim folikulima nalazi u unutrašnjem omotaču korena dlake i dermalnoj papili, marker epitelijalne diferencijacije, otvoreno je i pitanje značaja poremećaja epitelijalne proliferacije tokom ciklusa rasta dlaka za etio-patogenezu alopecie areate.

Klinička slika

Za alopeciu areatu karakteristična je nagla pojava ograničenih kružnih i ovalnih alopetičnih areala različitog promera (sl. 17). Broj ovih areala je različit, od jednog do više njih. Ukoliko se periferno šire, mogu zahvatiti veću površinu kapilicijuma. Ukoliko postoji više alopetičnih areala koji se šire, može doći do njegovog međusobnog sastavljanja i formiranja većih alopetičnih areala nepravilnog oblika ili ređe, do totalne alopecie koja se najčešće viđa na kapilicijumu (sl. 18, 19). Alopetični areal koji zahvata okcipitalnu (potiljačnu) regiju kapilicijuma naziva se ofiazom (ophyasis). Ofiaaza se smatra klinički lošim prognostičkim znakom, jer često pokazuje tendenciju ka razvoju u totalnu alopeciu.Kod klasičnih oblika terapije dok terapija Marbo Aktivator rešava problem u 95% slučajeva.

Iako se alopecia areata najčešće viđa na kapilicijumu, može se razviti na bilo kojoj regiji kože: obrvama, trepavicama, bradi, brkovima, telu, rukama ili nogama, a izuzetno istovremeno na svim, što uzrokuje razvoj univerzalne alopecie (alopecia universalis). One alopecije areate koje progrediraju u totalne ili univerzalne označavaju se kao maligne, za razliku od daleko češćih, benignih, koje imaju dobru prognozu.

Do spontanog popunjavanja dogorelih areala može doći u roku od nekoliko meseci ili se nove promene javljaju tokom 3-6 nedelja, a potom ciklično u različitim vremenskim intervalima.

Alopecia areata je često,obično benigno, hronično oboljenje kose čiji uzroci još uvek nisu potpuno ispitani. Alopecia areata se može pojaviti bez predhodnog upozorenja kod oba pola u ma kom starosnom dobu, najčešće između 20-40 godina života. Karakterističan simptom Alopecie areate je pojava jasno oivičenih mesta, pečata, bez kose. Kod 60% obolelih oboljenje započinje u kopilicijumu pojavom polja prečnika od oko 0,5mm 1cm na kome dlake potpuno nedostaju. Kože poglavine nepromenjene je boje, a na ivicama obolelog mesta kosa se lako izvlači. Nakonpojave prvog obolelog kruga slede ostali i spajaju se formirajući veće površine bez kose.

Gubitak obrva i trepavica čest je kod obolelih i može predstavljati jedini znak oboljenja. Nakon pojave početne promene oboljenje može poprimiti različiti tok.Do spontanog popunjavanja ogolelih pečata može doći u roku od nekoliko meseci ili se nove promene javljaju tokom 3-6 nedelja, a potom ciklično u različitim vremenskim intervalima.

Ponovni rast kose može započeti na jednom, uz istovremenu progresiju na drugim mestima. Dlaka je u početku tanka i slabo pigmentovana, a kasnije poprima uobičajenu debljinu i boju. Emocionalni stresni događaji često predhode pojavi novih ili pogoršavanju već postojećih promena kod obolelih od Alopecie areate, a da u drugim njihova uloga nema nikakvog značaja. Izuzetak predstavljaju slučajevi u kojima emocionalni stres nastaje sekundarno kao posledica nastalih pečata.

Različita su mišljenja o uzrocima pojave ovog oboljenja. Većina stručnjaka smatra da je Alopecia areata autoimunsko oboljenje kod kojeg genetski faktori značajno utiču na tok i prognozu oboljenja. Da je Alopecija areata autoimunsko oboljenje ukazuje i njena značajno često udruženost sa drugim autoimunskim bolestima.

Najveći broj slučajeva Alopecie areate ima dobru prognozu i ne zahteva čak ni lokalno lečenje. Kod klasičnih oblika Alopecie araate postoje izgledi za spontani porast dlake koji bi trebalo da se javi u prvih 6 meseci. Pravila ne postoje. Poznato je u klasičnoj medicini ne postoji lek koji bi doveo do trajnog izlečenja s obzirom da različiti činioci prisutni kod obolelog utiču na tok i prognozu bolesti.

Predstavljamo vam lokalno sredstvo-aktivator sa registrovanim imenom MARBOAKTIVATOR - koji se koristi u lečenju alopecie areate. Napravljen od prirodnih sastojaka - biljnih ekstrakata odabranog lekovitog bilja koji stimulišu rast kose. Nežan je za kosu i nema neželjenih posledica čak i nakon višemesečne kontinualne primene. Brzo se apsorbuje i ne ostavlja masan talog. Dermatološki ispitan Marbo Aktivator najuspešniji prirodni preparat za tretiranje alopecie areate.

 

NAČIN UPOTREBE

Marbo Aktivator se nanosi direktno na obolela mesta jednom dnevno blagim utrljavanjem dok se potpuno ne upije, ali ne duže od 5 minuta. Aktivator stimuliše mikrocirkulaciju i fitogenski uticaj u cilju revitalizacije folikula na ogoljenim mestima. Dužina trajanja tretmana zavisi od kliničke slike - prosečno trajanje bilo je oko 2 godine za totalne (maligne) slučajeve alopecie areate. Dugi periodi upotrebe aktivatora nisu rezultirali neželjenim efektima.

Нема коментара:

Постави коментар